Ziemia Żywiecka 2024-04-17

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

W podżywieckiej Trzebini będą uczyć się gotować

2018-10-25 07:00:00 mat. prasowe 2560


Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś

plakat

Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś. Ich organizatorem jest Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Trzebinia „Trzebinka”, a wszystko możliwe jest dzięki wsparciu ze strony Lokalnej Grupy Działania „Żywiecki Raj” w ramach „Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. To dla osób niepotrafiących gotować okazja do tego, by nauczyć się tej wspaniałej sztuki, zaś dla osób doświadczonych w kuchni szansa by poprawić swój warsztat, poznać nowe smaki i sekretne przepisy, którymi w przyszłości zaskoczą swoich gości.

– Chcemy aby pokazać, że kuchnia beskidzka jest różnorodna. Pokutuje bowiem mit, że w Beskidach spróbować można tylko kwaśnicy i oscypków, a my chcemy udowodnić, że kuchnia w Beskidach to bogactwo smaków, również tych przywiezionych do nas z innych zakątków Polski i świata – mówi Rafał Kotrys, prezes stowarzyszenia „Trzebinka”.

Do kogo adresowane są warsztaty? Do każdego! Do pań i panów. Do najmłodszych, dorosłych i seniorów. Każdy ma szansę uczestniczyć w tym smacznym przedsięwzięciu. Organizatorzy przewidzieli cykl sześciu spotkań kulinarnych (8.11, 22.11, 27.11, 29.11, 06.XII, 13.XII), a na deser przygotowali kiermasz bożonarodzeniowy, w trakcie którego planują nie tylko możliwość udostępniania stanowisk dla twórców ludowych, ale również degustację przygotowanych przez siebie potraw. A wielkim finałem całego projektu będzie kolędowo-gospelowy koncert w Kościele Parafialnym w Trzebini. – Serdecznie zapraszam wszystkie osoby, które są zainteresowane kulinariami do udziału w naszym projekcie. Choć organizuje je stowarzyszenie mające w nazwie Trzebinię, do udziału w nim zapraszamy wszystkie chętne osoby. Gotowanie powinno bowiem łączyć przy jednym stole, a nie dzielić – dodaje prezes Rafał Kotrys.
Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie „Beskidzkie Kulinaria” mogą zgłosić się do 3 listopada. Jak to zrobić? Wystarczy zadzwonić pod nr: 507 934 586. Serdecznie polecamy!


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl


    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Sukces Tigers By Swing. 2 miejsce na Ogólnopolskim Turnieju Tańca Nowoczesnego
    2024-04-16

    Sukces Tigers By Swing. 2 miejsce na Ogólnopolskim Turnieju Tańca Nowoczesnego

    Tigers By Swing zdobywa 2 miejsce na Ogólnopolskim Turnieju Tańca Nowoczesnego "Schoo...

    To będzie wyjątkowy weekend w Żywcu
    2024-04-12

    To będzie wyjątkowy weekend w Żywcu

    Dźwięki gitary wymieszają się z warkotem silników tworząc idealną harmonię i sprawią, że w...

    Trzymamy kciuki za Jakuba
    2024-04-10

    Trzymamy kciuki za Jakuba

    W dzisiejszym odcinku VaBanque zobaczymy Jakuba Janczure z Żywca. Trzymamy kciuki i życzym...

      Popularne Artykuły


      Uczennice ZSME Żywiec wygrywają Finał Powiatu Żywieckiego w Piłce Nożnej
      2024-04-10

      Uczennice ZSME Żywiec wygrywają Finał Powiatu Żywieckiego w Piłce Nożnej

      Uczennice ZSME Żywiec wygrywają Finał Powiatu Żywieckiego w Piłce Nożnej

      Żywiec. Zmiana w organizacji ruchu
      2024-04-15

      Żywiec. Zmiana w organizacji ruchu

      Zbliża się zmiana tymczasowej organizacji ruchu na remontowanym odcinku drogi DW 946 w m. ...

      Kolejna próba samobójcza. Interweniowali strażacy
      2024-04-11

      Kolejna próba samobójcza. Interweniowali strażacy

      Strażacy wydobyli z jeziora poszkodowanego z podejrzeniem hipotermii

      Żywiec Super-Nowa

      ul. Młyńska 69, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : zywiec@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO