Ziemia Żywiecka 2021-12-03

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

W podżywieckiej Trzebini będą uczyć się gotować

2018-10-25 07:00:00 mat. prasowe 1509


Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś

plakat

Od 8 listopada rusza w Trzebini pod Żywcem cykl warsztatów kulinarnych poświęconych beskidzkiej kuchni wczoraj i dziś. Ich organizatorem jest Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Trzebinia „Trzebinka”, a wszystko możliwe jest dzięki wsparciu ze strony Lokalnej Grupy Działania „Żywiecki Raj” w ramach „Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. To dla osób niepotrafiących gotować okazja do tego, by nauczyć się tej wspaniałej sztuki, zaś dla osób doświadczonych w kuchni szansa by poprawić swój warsztat, poznać nowe smaki i sekretne przepisy, którymi w przyszłości zaskoczą swoich gości.

– Chcemy aby pokazać, że kuchnia beskidzka jest różnorodna. Pokutuje bowiem mit, że w Beskidach spróbować można tylko kwaśnicy i oscypków, a my chcemy udowodnić, że kuchnia w Beskidach to bogactwo smaków, również tych przywiezionych do nas z innych zakątków Polski i świata – mówi Rafał Kotrys, prezes stowarzyszenia „Trzebinka”.

Do kogo adresowane są warsztaty? Do każdego! Do pań i panów. Do najmłodszych, dorosłych i seniorów. Każdy ma szansę uczestniczyć w tym smacznym przedsięwzięciu. Organizatorzy przewidzieli cykl sześciu spotkań kulinarnych (8.11, 22.11, 27.11, 29.11, 06.XII, 13.XII), a na deser przygotowali kiermasz bożonarodzeniowy, w trakcie którego planują nie tylko możliwość udostępniania stanowisk dla twórców ludowych, ale również degustację przygotowanych przez siebie potraw. A wielkim finałem całego projektu będzie kolędowo-gospelowy koncert w Kościele Parafialnym w Trzebini. – Serdecznie zapraszam wszystkie osoby, które są zainteresowane kulinariami do udziału w naszym projekcie. Choć organizuje je stowarzyszenie mające w nazwie Trzebinię, do udziału w nim zapraszamy wszystkie chętne osoby. Gotowanie powinno bowiem łączyć przy jednym stole, a nie dzielić – dodaje prezes Rafał Kotrys.
Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie „Beskidzkie Kulinaria” mogą zgłosić się do 3 listopada. Jak to zrobić? Wystarczy zadzwonić pod nr: 507 934 586. Serdecznie polecamy!


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl


    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Św. Mikołaj odwiedzi Żywiec
    2021-11-22

    Św. Mikołaj odwiedzi Żywiec

    6 grudnia w Miejskim Centrum Kultury odbędzie się spotkanie ze świętym Mikołajem

    Obchody Święta Niepodległości w Żywcu - PROGRAM
    2021-11-03

    Obchody Święta Niepodległości w Żywcu - PROGRAM

    11 listopada w Żywcu odbędą się uroczystości patriotyczne Narodowego Święta Niepodległości

    Premiera nowej książki Wróbla z gośćmi i humorem
    2021-10-22

    Premiera nowej książki Wróbla z gośćmi i humorem

    Już w najbliższą sobotę, 23 października, o godz. 17:00 rozpocznie się wernisaż karykatur ...

      Popularne Artykuły


      Niedzielski o obowiązku szczepień
      2021-11-30

      Niedzielski o obowiązku szczepień

      Niedzielski: Jeśli zagrożenie epidemiczne będzie nadal duże pewnie decyzja o obowiązkowych...

      Dwa ostrzeżenia IMGW dla Powiatu Żywieckiego
      2021-11-30

      Dwa ostrzeżenia IMGW dla Powiatu Żywieckiego

      Kolejne ostrzeżenia IMGW dla Beskidu Żywieckiego

      Intensywne opady śniegu
      2021-11-26

      Intensywne opady śniegu

      Dzisiaj nad Beskid Żywiecki dotrze strefa intensywnych opadów śniegu – tak prognozują syno...

      Żywiec Super-Nowa

      ul. Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : zywiec@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO